Spara pengar på mat

16.11.2018


Visste du att en tvåbarnsfamilj slänger mat för ungefär 6000 kr varje år? Genom att handla smartare kan du spara stora pengar och här lär vi dig de bästa knepen.

Det en person häller ut i vasken eller kastar i skräpkorgen motsvarar ungefär 50 kg. Felet många gör är att de handlar på impuls - utan plan eller inköpslista och ofta även när de är hungriga. Då har vi en benägenhet att handla ogenomtänkta saker och att köpa mer än vad vi egentligen behöver. Följden blir att mat blir gammal och dålig - istället för att förvandlas till en god middag.

· Handla sällan

Många anser att matinköp en gång i veckan är det optimala. Vissa undviker söndag eftersom mycket kan ha tagit slut under helgen, medan andra älskar lugnet som råder i butikerna. En del väljer också att handla på kvällen, för att slippa trängas med barnfamiljer och pensionärer.

· Handla efter jobbet

Genom att handla efter jobbet spenderar du mindre tid i butiken och en undersökning visar att vi också handlar mindre. I snitt spenderar vi 15 % mindre pengar. Se bara till att du inte är vrålhungrig, utan ta gärna en frukt eller macka innan, så att du orkar härda ut till middagen.

· Ha en plan

Om du tänker igenom vilka rätter som ska lagas och skriver en lista, ökar du chansen ytterligare till en bra inköpsrunda. Dessutom går det mycket snabbare att handla när du vet vad du ska ha. Gör gärna en veckomatsedel, så blir det enklare att skriva lista.

· Laga dubbelt

Även ett mindre hushåll kan spara stora pengar på att laga dubbelt, så att middagen räcker till lunchlåda dagen efter. Lägg gärna överblivna lådor i frysen, så har du alltid en nödlunch hemma.

· Laga inte till ett helt kompani

Om du vet att vissa i familjen inte äter potatis - koka inte så att det räcker till ett helt kompani "ifall att". Följden blir förmodligen att ni får kasta en stor andel.

· Ta med egna kassar

Det kan låta snålt att ta med egna kassar när man handlar, men butikens plastkassar kostar mellan 2,50 och 4 kronor. Genom att återanvända dem flera gånger gör du både din plånbok och miljön en tjänst.

· Bli medlem

Om du brukar handla ofta på ett ställe kan det löna sig att bli medlem. Förutom rabatter, kampanjer och erbjudanden brukar du ofta få bonus - vilket innebär återbäring på det du handlar för.

· Jämför varor och priser

När man handlar gäller det att inte låsa sig vid en viss vara. Jämför med de som ligger intill och se vad du kan köpa, som ger dig mest för pengarna. Här gäller det att inte stirra sig blind på priset, utan att väga in kvalitet och mängd i ekvationen.