Hur samlar man sina smålån?

21.12.2018


Har du många smålån och krediter betalar du förmodligen en hel del i ränta och avgifter. Ett sätt att sänka kostnaderna är att samla smålånen.

Ränta är den avgift du betalar för att få låna och ofta tillkommer avgifter för varje lån. Betalar du inte i tid får du dessutom förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Genom att samla lånen får du bättre kontroll över din ekonomi och sparar mycket pengar. Hur gör man då för att samla sina smålån till en större kredit? Det är inte så att lånen går upp i rök, utan det bästa sättet att sänka kostnaderna är givetvis att betala tillbaka så många av skulderna som möjligt.

Om detta inte är möjligt är ett alternativ att ansöka om ett större blancolån eller privatlån för att lösa de befintliga smålånen. Detta kan låta oansvarigt och galet, men sanningen är att det är ett mycket bra sätt att lösa en snårig situation. Se bara till att det nya lånet verkligen går till att betala av de gamla skulderna - annars får du motsatt verkan och drar på dig mer problem än du behöver.

Så samlar du dina smålån

Börja med att räkna ihop din samlade skuld och dina krediter, så att du vet hur mycket du behöver låna för att lösa skulderna. Se gärna vad det är för ränta på de olika lånen och om något skulle vara extremt fördelaktigt kan du tjäna på att ha detta lån kvar. Du måste inte lösa alla dina lån utan kan samla precis de du känner för. När du har en färdig summa är det dags att gå vidare till nästa steg.

Använd en jämförelsetjänst online som swemoney.se och jämför olika lån sett till både villkor, löptid och ränta. Ansök sedan om lån via din bank eller en långivare. Enklast är att göra ansökan online och ofta får du svar direkt på skärmen. Rör det sig om en större summa eller om du har betalningsanmärkningar kan kreditgivaren behöva göra en manuell granskning av din ansökan och då kan det ta längre tid.

Jämför kostnaden för lån

När du har ett hum om vad den nya räntan kan tänkas landa på kan du enkelt räkna ut hur stor din nya månadsbetalning blir. Sannolikt blir den mycket lägre än den totala kostnaden för dina tidigare smålån. Om du har svårt att få låneansökan godkänd kan det bero på flera saker. Avgörande faktorer är om man anses kreditvärdig och har god betalningsförmåga. Detta väger ofta tyngre än om du har en fast inkomst eller råkar ha ett par betalningsanmärkningar.